A volt Szilágyi Erzsébet Középiskolai Leánykollégium épületének felújítása

A SZOVA Nonprofit Zrt. tulajdonát képező Kőszegi utca 23/b alatti ingatlan a jövőben a NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának irodaépületeként működik majd. A felújítás, átalakítás a hamarosan beköltöző hivatal igényei szerint történt meg, kiemelt figyelmet fordítva a fokozott biztonságtechnikai eszközök kiépítésére.

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága egyes szervezeti egységei jelenleg még egy Széll Kálmán utcai bérleményben működnek. A költözés lehetősége az egykori leánykollégium épületébe 2014-ben merült fel. Az évek óta kihasználatlanul álló, leromlott állapotú ingatlan akkori helyzetében nem felelt meg az elvárásoknak, szükségessé vált a felújítása, és NAV igényeinek megfelelő átalakítása. A SZOVA Zrt. kapta meg az önkormányzattól a feladatot, hogy dolgozza ki az átalakítás műszaki tartalmát és keressen lehetőséget az ingatlanfejlesztés finanszírozására.  
A most befejeződött felújítás a SZOVA Zrt. saját költségvetéséből valósult meg. Célja az ingatlan hasznosítása, a társaság bevételeinek és nyereségtermelő képességének javítása. Az állami szervezet és a SZOVA között megkötött 10 éves határozott idejű bérleti szerződés nagyban csökkenti a 280 millió forint értékű beruházás megtérülésének kockázatát.
A kivitelezés 2016 októberében kezdődött, melynek keretében megtörtént az irodaépület átalakítása és a gazdasági épület felújítása. A rekonstrukció után a főépület két külön bejáratú szárnyát fémszerkezetű üvegportál köti össze, de lezajlott többek között a tető héjazatának cseréje, a falak és nyílászárók festése, a parketta csiszolása, laminált parketta fektetése, az épületvillamossági rendszer korszerűsítése és az épületgépészeti rendszerek cseréje.
Az épületeknek fokozott biztonsági eljárásoknak kell megfelelnie, ezért a felújítás fontos eleme volt a gyengeáramú rendszerek kiépítése, többek között betörésjelző-, videómegfigyelő-, beléptető-, tűzjelző-, hő- és füstelvezető rendszer és strukturált hálózat került kiépítésre.
A NAV 110 munkatársának helyet adó irodaépülethez 15 darab parkolóhely tartozik, amely a hivatal szolgálati gépjárműveinek elhelyezésére szolgál. A zárt parkoló kiépítése szintén a SZOVA Zrt. beruházásában valósult meg.

2017. november 20.